zaterdag 16 mei 2009

Gierzwaluw te gast I

16-05-2009 Gierzwaluw te gast

Ongeveer 2 jaar geleden zei onze overbuurman dat er zwaluwen onder ons dak vlogen. Dat konden alleen maar gierzwaluwen zijn! Dat zou echt geweldig wezen, gierzwaluwen onder óns dak! Bij mijn moeder zaten al jaren gierzwaluwen, ik was dan ook gewend aan het gegier van de zwaluwen als ze om het huis vlogen, maar het idee dat ze nu ook bij ons zouden zitten...
De gierzwaluw (Apus apus), is een echte vogel van de lucht, zijn hele leven brengt hij vliegend door. Zelfs slapen en paren doen ze in de lucht! Doordat gierzwaluwen hun hele leven vliegend door brengen hebben ze ook heel kleine pootjes, die niet geschikt zijn om op te lopen. Wel kunnen ze zich goed vast haken, wat handig is bij hun nestruimte. Als je een gierzwaluw op de grond vindt dan is dat geen goed teken. Ze kunnen meestal niet meer zelfstandig de lucht in komen en bij een volwassen gierzwaluw betekent het eigenlijk altijd dat deze verzwakt is. Een jonge gierzwaluw kan uit het nest zijn gevallen door voedsegebrek of hitte. Ze zijn maar een maand of drie in Nederland, van eind april tot eind juli, begin augustus. In deze tijd zoeken ze een nestgelegenheid onder daken om vervolgens eitjes te leggen. De vogels komen helemaal vanuit Afrika gevlogen om hun jongen groot te brengen! Doordat nieuwe huizen steeds beter geisoleerd worden zijn er steeds minder ruimtes waarin gierzwaluwen en andere holenbroeders een plekje voor hun nest kunnen vinden. Des te mooier is het dan als ze onder jouw dak een plekje hebben gevonden. Door rond huizen te "gieren" weten ze of bepaalde ruimtes al bezet zijn. Door al dat gegier vallen ze wel op! Gierzwaluwen kunnen enorme afstanden afleggen. Als ze jongen hebben en er zitten weinig insecten in de lucht rondom hun nest dan gaan ze verderop op zoek. Ze kunnen zelfs 'even' naar Parijs vliegen om daar voedsel te halen. De jongen gaan dan in een soort slaap, hun hartslag en ademhaling dalen en ze wachten rustig tot pa en ma weer terug komen. De ouders verzamelen de insectjes tot een prop welke uiteindelijk aan de jongen wordt gevoerd. Knap van de gierzwaluwen is dat ze de insecten met hoge snelheid uit de lucht vangen, en daarbij nooit de fout maken om een insect met een angel te pakken. In mei zijn de gierzwaluwen druk met paren, eitjes leggen en broeden. In juni zijn de eitjes uitgekomen en na een nesttijd van ongeveer 42 dagen vliegen de jongen uit. Het is dan inmiddels eind juli en de lange vlucht naar Afrika staat al voor de deur, welke ook de jonge gierzwaluwtjes in één keer zullen vliegen. Bijzondere vogels!
Terug naar onze tuin. Eerder deze week was het me al opgevallen dat ze aardig rond het huis gierden, een goed teken dus. Maar of ze nu echt onder ons dak zaten? Vandaag kwam gelukkig de bevestiging: met eigen ogen zag ik een gierzwaluw onder onze dakpannen verdwijnen, prachtig! Aan de zijkant van ons huis, zo'n beetje op het oosten, prachtig in de punt van het dak. In ieder geval één nest dus, maar misschien nog wel meer!
We zijn trots dat we deze bijzondere vogels een tijdelijke huisvesting kunnen bieden, en wensen ze al het beste toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten