vrijdag 29 mei 2009

Gierzwaluw volgend jaar in een kast ?

29-05-2009 Gierzwaluw volgend jaar in een kast?

Er werd net gebeld door de coördinator van de vogelwerkgroep IVN Soest. Hij vertelde dat het Wijk Beheer Team wel gierzwaluwkasten bij ons op wil hangen, als wij dat tenminste goed vinden. Of wij dat goed vinden? Ja natuurlijk! Vooral als ze dan ook nog eens voor ons worden opgehangen.
Dat is dan misschien het voordeel van alle aandacht voor de ‘eerste officiële waarneming van gierzwaluwen in ons dorp’. Toch leuk hoe dingen kunnen lopen.

Toen ik vanmorgen de katten naar buiten liet was er gelijk merelalarm. Een mereljong zat op de schutting en onze Babuschka had het al in de gaten en zat klaar om te springen. Gelukkig was ik net iets sneller dan zij en kon haar tegen houden. Pa merel hupte onrustig door de klimop en vertelde zijn kind dat hij mee moest komen. Al snel vloog het jong achter pa aan naar een veiliger plekje. Hopelijk minder makkelijk te bereiken voor katten!

Verder hebben we vanmorgen de klimroos zo goed als mogelijk weer aan de muur bevestigd. Waarschijnlijk is de storm van eerder deze week teveel geweest voor de volle top met knoppen en bloemen. Hij is niet tijdens de storm van de muur gekomen, maar het ijzerdraad waar het rek met de roos mee was bevestigd was gebroken. Door het grote gewicht is alles langzaam naar beneden gekomen. En ook al ben je met z’n drieën, het valt beslist niet mee om zo’n kanjer van een roos weer omhoog te krijgen! Terwijl de roos met twee bezems omhoog werd gehouden stond ik op een trap tussen de stekels. Wat een gehannes om de ijzerdraadjes weer om het rek te bevestigen… Met een soort van rubber draad probeerden we de roos extra tegen de muur aan te krijgen. Uiteindelijk hangt alles tegen de muur, maar dit was een noodoplossing. Hopen dat ie even houdt, de hele zomer bijvoorbeeld, dan kunnen we hem daarna flink snoeien en goed bevestigen. Ondanks het onhandige gewurm tussen de takken en stekels heb ik er maar één grote schram aan over gehouden, dat viel gelukkig mee dus. De rest van de ‘stormschade’ in de tuin hebben we verder ook hersteld.

In de vijver zijn de vissen, kikkers en salamanders aan het genieten van het heerlijke weer, en overal horen en zien we jonge mussen en mezen bedelen om gevoerd te worden, er is genoeg te zien voor ons. Het meeste grut zit goed verstopt in het groen, maar er wordt af en aan gevlogen door ouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten