donderdag 21 mei 2009

Kort ommetje

21-05-2009 Kort ommetje

Vanmorgen scheen de zon en gierden de gierzwaluwen regelmatig langs het huis. Met z'n vieren achtervolgden ze elkaar in de lucht, prachtig! Vanuit de bomen en struiken in de buurt kwam het getjilp van mussen, een vrolijk geluid.
Bij de vijver vloog een paartje vuurjuffers, en ook twee prachtig blauwe waterjuffers kwamen langs.
 De vuurjuffers zaten 'aan elkaar vast', ze waren aan het paren.
We denken dat het azuurwaterjuffers waren.
We besloten een stukje te gaan lopen bij de Stompert in de hoop er hagedissen tussen de heide te zien, maar de zon was verdwenen en we hoorden zelfs geen geritsel. Wel hoorden en zagen we een heleboel kauwtjes. Ze zaten druk te doen in de bomen en vlogen soms in grote troepen tussen de bomen door. Wat een stel druktemakers zeg! Op het heideveld zagen we dus geen hagedissen maar wel veel rupsjes en kevertjes, ook altijd leuk. Helaas bleken de batterijen van allebei onze fotocamera's leeg te zijn... We liepen terug naar de auto en reden naar huis om batterijen te verwisselen. Tijdens het ommetje hadden we de luchten al geroken: er werd druk gebarbecued rond de parkeerplaats bij de Stompert. Het zag er gezellig uit en het rook erg lekker!
Thuis verwisselden we snel de batterijen en gingen weer op pad, deze keer naar De Zoom. Het was er lekker rustig, en op een langskomende trein en een overkomend zweefvliegtuig na hoorden we alleen maar vogeltjes. Er waren nog wel meer mensen aan het wandelen, maar druk was het niet. Ook hier zagen we geen hagedissen op het heideveldje, en weinig rupsen of andere beestjes. Wel zagen we een paar verschillende urntjes; er waren urntjes aan de heide, gemaakt van zandkorreltjes, en we zagen een urntje van een soort spinrag-achtig draad, boven aan een grasspriet.
We liepen verder en hoorden een raaf roepen. Mooi hoor, een raaf zo vlak bij huis! Wat een apart geluid maakt zo'n vogel toch, en wat zijn ze groot. Uiteindelijk zagen we hem zitten op een elektriciteitsmast. Hij schrok op door een zweefvliegtuig dat aan kwam en vloog al roepend weg. We liepen verder, richting de auto. Meestal lopen we lange afstanden met rugzak, en hebben we er een redelijk tempo in, al is het dan met de nodige stops voor de flora en fauna om ons heen. Nu slenterden we meer, hadden alle tijd op dit korte ommetje. Ook wel eens lekker.
Vanaf een uur of negen ´s avonds konden we weer volop genieten van langsgierende zwaluwen. Daarvoor hadden we ze al hoog in de lucht kunnen bewonderen, maar nu kwamen ze steeds lager langs gevlogen. M´n moeder kwam vanvond gezellig mee eten en kon daarna dus de giertjes bekijken. Bij ons zijn ze beter te bekijken dan bij haar thuis, dus dat was wel leuk. Wederom bleek dat ze erg veel pogingen nodig hadden voor ze de nestruimte in kwamen, zeer vermoeiend voor de vogeltjes, lijkt mij zo. Gelijk maar een mailtje voor advies verstuurd, misschien dat we het ze met een simpele ingreep een stuk makkelijker kunnen maken... Vooralsnog zijn ze weerveilig in hun nest terug gekeerd en is alles goed, maar als ze straks meerdere malen per dag naar binnen moeten vliegen om hun jongen te voeren, kan het toch wel een probleempje worden...
Ook dit verhaal wordt weer vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten