zaterdag 25 juli 2009

De Teunisbloem

25-07-2009 De Teunisbloem

Het zijn soms de kleine dingen die het doen, de kleine dingen waar je zo intens van kan genieten. Neem bijvoorbeeld de teunisbloem, een plant die je nog wel eens in de berm ziet staan. Deze plant is ooit een bij ons aan komen waaien en sindsdien hebben we er elk jaar op een andere plek in de tuin eentje staan. Maar meestal wel meer dan eentje. Overdag is het een vrij nietszeggende plant, Er hangen wat verlepte bloemen aan en dat is het. Maar dan, als het donker wordt!
Als het donker wordt ontvouwen zich nieuwe bloemblaadjes, zo teer. Je moet even de tijd nemen voor dit schouwspel, maar het is zo prachtig om te zien hoe een bloemknop zich ontpopt tot bloem. De groene, buitenste, bloembladen gaan langzaam open, een gele knop komt tevoorschijn. Blijf kijken en je ziet de tere, gele bloemblaadjes bewegen. Ze ontvouwen zich terwijl je er naar kijkt, telkens zie je de knop met kleine schokjes open gaan. Om uiteindelijk volledig open te klappen en te schitteren. Om bijna op te lichten in het duister.

Omdat de plant alleen maar ’s avonds en ’s nachts bloeit wordt deze voornamelijk bezocht door nachtvlinders. Bij ons in de tuin komen er gamma-uiltjes op af, waardoor er ook in het donker van alles rond fladdert en in beweging is. En wat ruiken de bloemen lekker!!! Zo’n subtiel geurtje, bijna delicaat te noemen. Licht zoetig, met een vleugje citroen (of zo), zalig! Telkens moet je je neus er in steken en de heerlijke geur op snuiven want het kan maar tijdelijk. ’s Ochtends vroeg zijn de bloemen ook nog open, maar dat duurt niet lang. Toch komen er in die korte tijd wel veel insecten op af, vooral zweefvliegen en hommels.

Momenteel bloeien de vlinderstruiken in de tuin, en ook de marjolein doet het nog goed. Een mooi gezicht en druk bezocht door insecten. Vandaag ook meerdere vlinders gezien, waaronder klein koolwitje, boomblauwtje, dagpauwoog en gehakkelde aurelia. Heerlijk zo’n tuintje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten