dinsdag 14 juli 2009

Gierzwaluwen en meer

14-07-2009 Gierzwaluwen en meer

Het af- en aan vliegen van de gierzwaluwen hebben we op video kunnen zetten. Duidelijk is te zien hoe de giertjes richting de nestopening vliegen om te kijken of ze het misschien in beslag kunnen nemen. Ook is goed te zien hoeveel gierzwaluwtjes laag om het huis vliegen, en welk kabaal ze daarbij produceren. Zie voor de filmpjes: http://www.youtube.com/watch?v=H9jd0nolGCU
We hebben de toezegging gehad dat we minimaal 3 nestkasten geplaatst krijgen, en misschien dat er ook nog wat dakpannen vervangen zullen worden. Vanaf volgend jaar hebben de vele gierzwaluwtjes hier dus meer kans op een nestruimte. Al zal het eerste jaar waarschijnlijk vooral door mussen en spreeuwtjes worden gebroed in de kasten, waardoor de giertjes voor het daarop volgende jaar weten waar ze eventueel zouden kunnen gaan nestelen. Aangezien er momenteel zoveel 'dakloze' gierzwaluwen rond vliegen zijn we erg blij met de hulp die we van het IVN krijgen. Het IVN, met name de co√∂rdinator van de vogelwerkgroep, heeft het Wijkbeheer Team van onze wijk gevraagd een bijdrage aan de kasten te leveren, welke zo gul is geweest om ons de drie kasten te schenken. In het najaar zullen deze worden geplaatst want eerst laten we de gierzwaluwen nog even rustig broeden.
Naar aanleiding van de laatste filmpjes is er een andere gierzwaluwkenner bij ons komen kijken. We hadden al wat langer contact met hem, maar het filmpje van de vele zwaluwen heeft hem blijkbaar extra nieuwsgierig gemaakt. Een goede zaak: hoe meer aandacht voor deze prachtige vogels, hoe beter! Ook al zijn we er best druk mee… Voor vanavond hebben we de opdracht om te gaan posten, kijken of ze weer het nest in vliegen en of er misschien nog meer plekken zijn waar ze onder het dak gaan. We hebben het er graag voor over als dit de gierzwaluwen ten goede komt!
Vandaag vlogen er vliegende mieren in de lucht. Meeuwen en zwaluwen waren druk bezig om er zoveel mogelijk te pakken te krijgen, een mooi gezicht (en gehoor, want het gebeurt niet in stilte). Verder genieten we op dit moment van de vele nachtvlinders, micro’s en andere insecten die er in de tuin rond vliegen. We proberen er zoveel mogelijk op de foto te zetten om ze daarna misschien te kunnen determineren. Vaak lukt dat, en ook de mensen van Waarneming.nl leveren daar een goede bijdrage aan. Het is echt een sport om uit te zoeken wat je nu weer hebt gezien. Je blijft je tijdens de zoektocht verbazen over de vele soorten die er zijn, en hoe moeilijk het vaak is om het verschil tussen de ene en de andere soort te zien is. Dat geldt zowel voor vogels als voor vlinders, bijen, hommels, libelles etc. etc. Wonderlijk! Als je wilt is er altijd wel wat te zien en te ontdekken. Het leuke is ook dat je door al dat uitzoeken steeds meer leert over de verschillende soorten, je weet vaker in welke ‘familie’ je moet zijn en weet ook dat je bepaalde soorten beter van bovenaf of juist van opzij moet fotograferen. Er is een ‘wereld voor ons open gegaan’. We vinden ook steeds meer websites waar we informatie vandaan kunnen halen, dit weekend bijvoorbeeld een site voor torren en kevers gevonden, ruim 700 foto’s in een overzicht. Super handig. Een tijdrovende maar leuke en leerzame hobby!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten