vrijdag 23 oktober 2009

Het Zwarte lieveheersbeestje

23-10-2009 Het zwarte lieveheersbeestje

Dit verhaal is 2 augustus 2009 geschreven en ik dacht dat ik het al had geplaatst… Hierbij alsnog!
Hoe mooi en verrassend kan het leven toch zijn!
We liepen afgelopen zaterdag weer even over de Stompert om te kijken of we wederom een Hiërogliefenlieveheersbeestje konden vinden. Het werd een korte wandeling met veel waarnemingen: ree, kleine vuurvlinder, steenrode heidelibelles, bont zandoogje, de rups van een veelvraat (wat een prachtig indrukwekkende naam toch), verschillende gallen, boomblauwtjes, gewone heispanners, zandhagedissen, struiksprinkhaan, mestkevers, een knopsprietje, een blauwooggrasmot, en gelukkig weer hiërogliefenlieveheersbeestjes.
Ook zagen we de melanitische vorm van het hiërogliefenlieveheersbeestje, een vrijwel compleet zwart kevertje. We dachten 2 verschillende exemplaartjes te hebben gevonden, maar Hetty Edrees (coördinator Vlinderwerkgroep IVN Eemland) was zo vriendelijk om ons er op te wijzen dat één van de twee kevertjes geen melanitisch hiërogliefenlieveheersbeestje was maar een andere soort. Dit door de oranje halsschildrand en oranje poten. We zochten snel welk lieveheersbeestje het dan zou kunnen zijn en kwamen uit op een zwart lieveheersbeestje, ook niet echt een algemeen voorkomend beestje maar juist redelijk zeldzaam. Wat een geweldige ontdekking! En deze keer waren we wel de eersten die het beestje hadden waargenomen (en gemeld). Zowel op de Stompert als in de wijde omgeving zijn er nog niet eerder meldingen van ingevoerd op Waarneming.nl. Stiekem geeft het toch best wel een kick om als eerste een zeldzame soort in je woonomgeving te zien, we waren dan ook in de ‘zevende hemel’.
Op zondagavond zijn we weer even gaan kijken, en ook deze keer vonden we, naast de vele hiërogliefenlieveheersbeestjes, zeker 5 zwarte lieveheersbeestjes. Ze zijn zo klein en verstoppen zich zo goed tussen de heideplanten dat je echt goed moet kijken om er eentje te ontdekken. Het zal er vast idioot uit zien, van die echte IVN-ers die over heideplantjes gebogen staan…
Ook het heidehaantje hebben we die avond gezien, en veel ook! Daarnaast nog meer beestjes die we moeten uitzoeken, als daar weer iets leuks tussen blijkt te zitten melden we dat natuurlijk. Maar, eerlijk gezegd, denken we dat we verder niet veel bijzonders tegen zijn gekomen, al is het maar wat je bijzonder vindt natuurlijk.
Want ook al is een bepaald beestje ‘zeer algemeen’, sommige dingen zijn toch heel bijzonder. Je verdiept je bijvoorbeeld in hommels en komt er achter dat er een hommeltje is (vergeef me, ik weet even de naam niet) die zijn nestje in een leeg slakkenhuis maakt. Hij draait dit slakkenhuis zo dat hij er goed in kan en bekleed de wanden. Hier worden de eitjes gelegd en dit gedeelte wordt dan weer met twee lagen afgesloten. Daarna draait het hommeltje het slakkenhuis weer op een bepaalde manier en graaft eronder de aarde weg. Het slakkenhuis met eitjes komt in een kuiltje te liggen en dit wordt weer afgedekt met takjes e.d. Geweldig toch, wat een werk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten