zondag 4 oktober 2009

Zwaluwen op insectenjacht

04-10-2009 Zwaluwen op insectenjacht

Begin september heerlijk op vakantie geweest in Picardië, Frankrijk. Wakker worden met het vrolijke gekwetter van huis- en boerenzwaluwen, paartje zwarte roodstaart  en het gelach van een setje groene spechten. Op en top genieten! Het was jammer dat er zoveel wespen waren, maar dat mocht de vogelpret niet drukken.
Wat een geweldig gezicht: honderden zwaluwen in de lucht, op jacht naar insecten. Soms de elektriciteitsdraden gebruikend om even uit te rusten om vervolgens weer als één grote zwerm op te stijgen en ons nogmaals te trakteren op dit mooie schouwspel. Vooral ’s ochtends vlogen ze als een kluwen vogels door de lucht, maar ook ’s middags en begin van de avond waren ze behoorlijk actief. We hebben namelijk ook mogen genieten van een insectenjacht rond, tussen en in de boomtoppen. Met tientallen tegelijk vlogen ze naar de boomtoppen van een paar naaldbomen, cirkelden er omheen, bleven als een kolibrie voor de top vliegen of doken in de takken. Nog nooit eerder gezien, maar dit staat voor altijd in ons geheugen gegrift. En laten we er nou ook een stukje film van hebben! Zie http://www.youtube.com/watch?v=7wDzf7kWCb4
Er was echter ook een moment dat ze vrijwel letterlijk om onze oren vlogen! Zo dicht langs dat je de lucht soms voelde verplaatsen, fantastisch! We zaten aan het eind van de middag met z’n allen lekker buiten toen er opeens steeds meer zwaluwen laag door de tuin begonnen te vliegen. Steeds meer en meer, steeds lager en lager. Op en gegeven moment vlogen sommige zwaluwen zo laag dat ze bijna de grond raakten, en andere konden op het laatste moment ons of de barbecue ontwijken. Wat een snelheid en wat een perfectie! We hebben genoten, het was een mooi afscheid. De zwaluwen trekken nu naar Afrika om volgend jaar weer terug te keren. Het afscheid voelt altijd een beetje weemoedig, maar de gedachte aan het weerzien over een aantal maanden maakt weer gelukkig.
De herfst en het voorjaar, een komen en gaan van trekvogels. In de herfst neem je afscheid van de ene soort en verwelkom je de andere. In het voorjaar net zo. In de herfst is bijvoorbeeld het geluid van de eerste Smienten een genot, in het voorjaar geldt dat voor o.a. de weidevogels, zwaluwen en de koekoek. Tijdens onze wandeling van afgelopen zaterdag (zie voor het verslag en bijbehorende foto’s http://www.wandelavonturen.nl/Groene%20Hartpad/20090919.html) hebben we de eerste grote groepen smienten al gezien en gehoord en het aantal ganzen neemt langzaam toe. Verder nog enkele kieviten en een enkele zwaluw, de rest is al weer terug naar Afrika. Dat is het mooie van in de natuur zijn: je bent je vaak beter bewust van de wisseling van de jaargetijden. Je bent je er van bewust dat het niet van de ene op de andere dag herfst wordt, of welk ander jaargetij dan ook, er is altijd een overlappende periode. Een periode waarin flora en fauna zich aanpassen, een periode waarin zonsop- en ondergang en temperatuursverschillen een belangrijke rol spelen. De zwaluwen hebben de zomer weer mee genomen. Dag zomer, welkom herfst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten