zaterdag 14 november 2009

Vlinders in het najaar

14-11-2009 Vlinders in het najaar

Ook nu de dagen korter en donkerder worden valt er nog genoeg te zien op vlindergebied. Dagvlinders laten zich vrijwel niet meer zien (tenminste, niet aan ons) maar de nachtvlinders en micro’s zijn nog steeds te vinden.
Op een zondag in november maakten we een wandelingetje over een heidegebied bij Soest. Het was erg druk met mensen, maar gelukkig zagen we ook wat vlinders.
 
Op een berk zat een mannetje Kleine Wintervlinder (Operophtera brumata) (foto hierboven) en aan de andere kant van de stam zat een vrouwtje van een Najaarsspanner (Agriopis aurantiaria) (foto hieronder); de vrouwtjes van beide soorten hebben geminimaliseerde vleugeltjes die amper opvallen dus je weet gelijk of het een mannetje of een vrouwtje is.
  
Er zijn meer vlinders die vleugelloze vrouwtjes hebben, zoals de Grote Wintervlinder (Erannis defoliaria):
We kwamen bij een stukje heide dat in een delletje in de schaduw lag. Het was een uur of drie ’s middags en ruim boven 0, maar hier vroor het, alles wat wit. We hadden al even geen vlindertjes gezien en ik vond dat we ze, net als gisteren, gewoon moesten kunnen zien hangen. Ik had de woorden nog niet uitgesproken of ik zag een vlindertje aan een heideplantje hangen! De vlinder was prachtig versierd met druppeltjes. Het bleek een Grote Wintervlinder te zijn (foto hieronder). 

Tot eind december kunnen we deze mooie vlinder nog tegen komen, wat we ook  zeker hopen te doen! 
Als toetje nog een foto van een Grote Wintervlinder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten