zondag 10 januari 2010

Vogels in de uin

10-01-2010 Vogels in de tuin

Terwijl een groot deel van de vogelaars in de ban is van de Baltimoretroepiaal, houden wij ons meer bezig met de vogeltjes in en om onze tuin. De Baltimoretroepiaal is een mooi vogeltje hoor, en het is natuurlijk heel bijzonder dat zo’n beestje helemaal vanuit Amerika naar Nederland is gekomen, maar om daar nou zelf een ruim een uur voor in de auto te zitten gaat mij een beetje ver. Voor 1 vogeltje!!!
Nee hoor, wij blijven lekker thuis dit weekend. Intussen vermaken wij ons wel met alle foto’s en verhalen over de Baltimoretroepiaal. En met alle vogeltjes die zich in ons eigen tuintje vertonen. Natuurlijk zijn dat de algemene huis- tuin- en keukenvogels maar dat vinden we helemaal niet erg. Het is leuk om te zien hoeveel vogels er komen eten van alles wat je voor ze hebt gestrooid en opgehangen. Een merel en een spreeuw hebben mot over de krentjes en rozijnen, de spreeuw wordt constant verjaagd door een driftige en bezitterige merel. Het roodborstje scharrelt rustig overal wat rond. Van de twee tortelduifjes zit er eentje lekker beschut op het nest van vorig jaar terwijl de partner telkens met een takje komt aangevlogen. Ze gaan toch niet nu al aan een nestje beginnen hè?! Het vogelhuisje bij het raam wordt regelmatig bezocht door een koolmees. Pimpelmezen, mussen, vinken, kauwtjes en houtduiven komen ook langs om iets te eten: het is hartstikke gezellig bij ons in de tuin! Vandaag zaten er voor het eerst deze winter weer sijsjes aan de pinda’s en ook een echtpaar goudvink kwam weer eens een bezoekje aan onze tuin brengen. Later op de dag zaten er zelfs twee mooie roze-rode borsten te pronken!
In tegenstelling tot vorig jaar hebben we nog geen groenling, winterkoninkje, putter of goudhaantje op bezoek gehad, maar met alle andere gasten zijn we al erg blij! Vooral de soorten die we doorgaans alleen in de winter bij ons in de tuin zien maken het extra leuk. OK, de koolmees is mooi met zijn gele borst en zwarte stropdas en ook de knuffelig ogende roodborst mag er zijn, maar het geel van zo’n klein sijsje is prachtig en de roze-rode borst van een goudvink steekt mooi af tegen het zwarte koppie en grijze vleugels.
Voor ons dus geen Baltimoretroepiaal maar wel heel veel tuingeluk! Zeker met de sneeuw die zachtjes maar gestaag blijft vallen en de tuin met een witte deken bedekt. Dezelfde sneeuw die het de vogels zo moeilijk maakt om voedsel te zoeken… Daarom hebben we vetbolletjes, pindanetjes en kokers met voer hangen, en ligt er van alles aan strooizaad, brood, beschuit, krentjes en rozijntjes op de grond en in het voederhuisje. Voor ieder wat wils. Vinken eten normaal gesproken vanaf de grond of een voedertafel. Op één of andere manier kunnen ze niet aan de vetbollen en zakjes met pinda’s hangen, zoals koolmezen en pimpelmezen dat wel kunnen. Vandaag zagen we een mannetjes vink die steeds bij een pindanetje ‘helikopterde’ om er een nootje uit te kunnen halen. Heerlijk om eens een dagje de tijd te hebben om te kijken wat er zoal in je eigen tuin voorbij komt!
Zie voor de filmpjes:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten