zaterdag 15 mei 2010

Groene Hart IVN Eemland excursie

Terugblik excursie Groene Hart, natuurgebied De Willeskop

15 mei 2010, door Violet Middelman

Een IVN-excursie naar het Groene Hart, onbekend terrein voor velen.

Op zaterdagochtend 8 mei verzamelden we, ongeveer 15 man/vrouw, bij de Oude Kerk in Soest. Het regende zachtjes, een grauw begin van de dag. We reden naar Benschop waar we parkeerden bij Zorgboerderij De Haan van de Stichting Abrona. Bij het bezoekerscentrum van De Utrechtse Waarden (op het terrein van Zorgboerderij De Haan) begonnen we met koffie en thee. Corry Heus, organisator van de excursie, had twee vlaaien meegenomen die met veel smaak werden verorberd.

Voordat we op pad zouden gaan kregen we een korte doch duidelijke beschrijving over het gebied van onze IVN-gids Carin Laarman, afdeling IVN Nieuwegein-IJsselstein. Het gebied dat we zouden bezoeken bestond uit oude houthakkades en een stuk ‘nieuwe natuur’. In het verleden is het gebied op de schop genomen, het is nu een groene zone. Er zijn plassen en natte gedeeltes gemaakt. Het gebied is in 2002 ‘opgeleverd’ en heeft zich intussen ontwikkeld tot een mooi stukje natuur. Veel vogels op en bij het water, veel insecten op de bloemrijke graslanden en slootranden.


foto: Peter van der Wijst


Rond een uur of tien gingen we het land in. We volgden een graspad langs weilanden en een drassige strook. Peter (van der Wijst) wist een langs vliegende reiger te benoemen als Purperreiger. Hij wees ons op verschillende vogelgeluiden en benoemde een grote, overvliegende roofvogel tot vrouwtje Bruine kiekendief. Gierzwaluwen en Boerenzwaluwen waren druk op jacht naar insecten, schitterend om te zien.

Bij de uitkijktoren en de plassen aangekomen zagen we veel vogels op en bij het water. Veel Knobbelzwanen, een Visdiefje op een stammetje in het water, een Lepelaar, Indische gans, Nijlganzen, Aalscholvers en nog veel meer.

We gingen verder over een houthakkade en ontdekten een mooie, harige rups, welke van de vlindersoort Rietvink bleek te zijn.


Rietvink - foto: Violet Middelman


Terwijl ik een macrofoto maakte, met mijn lens bijna op de rups, stond Peter op een paar meter afstand met zijn telelens een foto van de rups te maken! Verschil moet er zijn! Toch vond hij de rups mooi genoeg om zijn telelens te verwisselen voor een macrolens. Dat verwisselen duurde wel even, dus al gauw liep de groep verder en bleven we met z’n tweetjes achter. Na een aantal foto’s verwisselde Peter zijn lenzen weer en hoorde een IJsvogel roepen. Prachtig natuurlijk!

Toen we eindelijk weer aan de wandel gingen liep de groep een flink eind voor ons. Halverwege stond Remco ons op te wachten: hij had weer een rups van de Rietvink gevonden. Even later zagen we een vogelnest, waarschijnlijk van een Merel, in een half holle, omgevallen boomstam. Het nest was al verlaten, er lag nog een halve eierschaal naast. Het zag eruit alsof het broedsel goed was uitgekomen.

Een klein stukje verderop zagen we een libel (juffer) rustig op een blad zitten, een Grote roodoogjuffer.


Grote roodoogjuffer - foto: Violet Middelman


We waren bezig om de groep weer in te halen, maar werden afgeleid door een vliegend insect. Een nachtvlinder? Het beest wilde maar niet stil zitten voor een duidelijke foto, maar we konden een paar plaatjes schieten. Na een beetje hulp via internet blijkt het een soort Schietmot te zijn geweest.

Een smal bruggetje met aan één kant een leuning en meerdere overstapjes over schuine planken bracht ons over een brede sloot naar een volgend gebiedje. Er stond riet waar veel Rietgorzen vertoefden. Aan het eind van dat graspad kwamen we weer een beetje bij de groep. Eindelijk.

Een volgende houthakkade bracht ons uiteindelijk weer naar de plassen en de uitkijktoren. Het zonnetje kwam een beetje door, we kregen het bijna warm! We zagen in de tussentijd nog verschillende soorten insecten, zoals een Schorsvlieg, een mooie mug of wesp, kevertjes en de rups van een Donsvlinder.


Schorsvlieg - foto: Violet Middelman


De excursie eindigde waar hij was begonnen, bij Zorgboerderij De Haan. Op een paar mensen na koos iedereen ervoor om nog iets te eten en/of te drinken bij het theehuis van de boerderij. Het weer was lekker genoeg om dit buiten aan een grote picknicktafel te doen.

Na een mooie en gezellige excursie gingen we daarna allemaal weer op huis aan.

Link's naar externe websites (openen in een apart window of tabblad):

Voor de foto’s van Peter van der Wijst klik hier: http://picasaweb.google.com/PGServe/ExcursieGroeneHart#

Voor de foto’s van Violet Middelman klik hier: http://ivn.wandelavonturen.nl/#202.0

Voor een ieder die wil weten welke waarnemingen we hebben gedaan (welke vogels ed. we hebben gezien):
http://waarneming.nl/user/view/14902?q=&g=0&from=2010-05-08&to=2010-05-08&prov=0&z=1&sp=0&gb=0&cdna=0&page=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten