vrijdag 2 juli 2010

Gierzwaluwen en meer plezier

03-07-2010 Gierzwaluwen en meer natuurplezier
Vrijdag 2 juli 2010
Tjonge jonge, wat is het warm! Temperaturen boven de 30 °C, ’t is wat. Als je alleen maar met je ogen knippert breekt het zweet je al uit: het is echt zomer! Maar als wij het al zo warm hebben, hoe gaat het dan met alle jonge vogels onder dakpannen en in nestkasjes?
Het duurde dit jaar even voordat we tijd (en goed weer) hadden om te kijken of er ook nu Gierzwaluwen onder onze dakpannen zouden duiken. We waren hier namelijk een klein beetje bezorgd over omdat er dit voorjaar 2 nestkasten voor de Gierzwaluwen zijn opgehangen, misschien zouden de vogels wel worden afgeschrikt door de gewijzigde situatie… We zagen en hoorden ze al wel vanaf eind april/begin mei, dat was in ieder geval al iets. Maar gelukkig, afgelopen week was het dan zover: de nestkasten blijken geen probleem of obstakel voor ze te zijn, er wordt weer genesteld onder de pannen!
’s Avonds vliegen ze luid gierend langs het huis, prachtig! Dat geluid hoort wat mij betreft zo bij de zomer, bij zwoele avonden, bij genieten van de natuur. Maar hoe leuk ook, de afgelopen week was het wel heel warm en dat gaat niet echt veranderen de komende dagen. We hopen dan ook maar dat als er jonge giertjes onder onze pannen zitten, dat ze er goed doorheen komen… Want met dit weer vallen zelfs de mussen van het dak!
En over mussen gesproken; dolle pret bij ons in en rond de tuin! We hebben de groep Huismussen zien groeien. Eerst zaten de jongen te bedelen om voer, later haalden ze het zelf uit de silo’s. We denken dat er intussen meer dan 30 Huismussen rond ons huis wonen. Ze gebruiken de 3 voersilo’s massaal, jagen elkaar weg om zelf ook een hapje te kunnen eten. Een mooi gezicht!
De Koolmezen hebben succesvol in het nestkastje bij het raam gebroed. Pa en ma Koolmees vlogen af en aan met rupsen en insecten, soms dwars door de groep luidruchtige mussen heen. En soms, heel soms, namen ze even de tijd om zelf wat te eten bij een voersilo om daarna direct weer op zoek te gaan naar vers voer voor de jongen.
De tuin tiert weer welig; de teunisbloem krijgt elke avond prachtig nieuwe, gele bloemen, die ook nog eens heerlijk ruiken. De lavendel heeft het prima naar de zin en staat er lekker paars bij. De kamperfoelie heeft het wel een beetje moeilijk met de warmte en droogte, maar over het algeheel genomen staat het meeste er nog goed bij.
Nog even terug naar de Gierzwaluwen; de nieuwe nestkasten hebben ze nog niet in gebruik genomen. Het duurt eigenlijk ook altijd minimaal een jaar voordat ze in gebruik genomen worden door de zwaluwen. Vaak komen er eerst ook andere vogels in, zoals Spreeuw en Huismus. Voor de Gierzwaluwen dan ook vaak een teken dat het om een bewoonbare ruimte gaat en ze daar volgend jaar misschien wel gebruik van kunnen maken. In de herfst of winter wordt er waarschijnlijk gekeken of de kasten bewoond zijn geweest en dan eventueel schoon gemaakt. We zullen dus nog wel even moeten wachten voordat we weten of er dit voorjaar al gebruik van de nestkasten is gemaakt.
Voorlopig genieten we nog met volle teugen van het gegier in de lucht en om het huis, want voor je het weet zijn ze al weer op weg naar Afrika.
Kijk hier voor een filmpje over de mussen die vechten om voer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten