zondag 19 februari 2012

Op de rand van winter en lente

Zondag 19-2-2012

Is het winter of is het lente? Het hangt er om.

Gisteren was het met 10 graden vrij warm voor de tijd van het jaar, maar een ijzig koude wind en het uitblijven van de zon maakte de gevoelstemperatuur een stuk minder aangenaam.
Remco en ik besloten een korte inventarisatie te doen naar vlindereitjes op de Sleedoornstruiken bij het evenemententerrein op de Engh in Soest. Vorig jaar was daar door Jaap (vd Berg) een eitje van de Sleedoornpage gevonden. Aangezien deze strook met Sleedoornstruiken buiten de bekende populatie van de Sleedoornpage valt was dat een leuke vondst. En nu wilden we dus kijken of we weer een eitje konden vinden. Tussen de hondenstront (hier nog erger dan bij de officiƫle populatie Sleedoornpages) zochten we de sleedoortakken af. We vonden uiteindelijk 8 eitjes van de Blauwrandspanner en 2 eitjes van de (vermoedelijk) Zwartvlekwinteruil. Ook een onbekend eitje: leek op een eitje van de Blauwrandspanner, maar was roze-achtig van kleur http://waarneming.nl/waarneming/view/63217811 .
Ook allemaal zwarte eitjes op een Wintereik, waarschijnlijk van de Eikenkankerluis (Lachnus iliciphilus) http://waarneming.nl/waarneming/view/63215535.

De vijver in onze tuin was nog steeds bedekt met een dikke laag ijs, alleen aan de zijkanten van de vijver waren er smalle openingen tussen de stenen en het ijs. Onder het ijs zagen we dat de vissen en kikkers al behoorlijk actief waren. Zowel de Goudvissen als de Blauwe windes zagen er lekker vet en gezond uit. De 4 kikkers die we zagen leken ook goed gevoed. Natuurlijk wordt het beeld vertekend door het ijs en water, maar toch. Twee van de kikkers waren al bezig met paren; een mannetje Bruine kikker had een vrouwtje stevig in zijn armen gesloten. Enige probleem was dat de kikkers niet uit de vijver konden door de dikke laag ijs… Zou dat ze fataal gaan worden?

Vandaag scheen het zonnetje volop toen we wakker werden (i.t.t. gisteren). Een prachtige dag. Maar wel een dag waarbij hagel- en sneeuwbuien elkaar in rap tempo opvolgden, telkens weer afgewisseld met een prachtig blauwe lucht en dus zon. Terwijl ik me behaaglijk installeerde op de bank ging Remco naar buiten om naar beestjes in de tuin te speuren. Slakken, spinnen, hooiwagens, pissebedden, springstaartjes, alles wat je maar kan treffen tussen dakpannen, stenen, hout etc. Altijd leuk!
Intussen zijn de vogels nog steeds erg blij met het eten dat we ze aanbieden. Huismussen, mezen, merels, spreeuwtjes, houtduiven, tortelduiven, kauwtjes, roodborst en gaai laten het zich goed smaken. Maar we hebben dan ook wel een werelds aanbod natuurlijk! Van ‘wit zaad’ tot gewoon zaad, havermout, rozijnen en pindakaas, voor ieder wat wils. De appels laten ze dit jaar echter links liggen. Ook nog geen kramsvogels of koperwieken in de tuin gehad. Tevens ontbreken staartmees, groenling en sijsje tot op heden. Toch hebben we niets te klagen; in ons tuintje is genoeg te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten