donderdag 27 augustus 2009

Het Edelhert

27-08-2009 Het Edelhert

Tijdens dezelfde wandeling als die van de zwarte specht (zie gisteren) kwamen we door een bos waar edelherten rond liepen. Op de grens van Limburg en Brabant, het Weerterbosch, waren een paar jaar geleden een 15-tal edelherten uitgezet. Intussen waren het er een stuk of 20.
Leuk idee hoor, maar wel jammer dat er daardoor ook allemaal hekken zijn gekomen. De herten mogen niet buiten de hekken en de mensen niet binnen de hekken. Wat een fantastische ‘natuur’… We hadden er allebei een beetje dubbel gevoel over, het leek meer een prestigeproject dan iets dat de natuur echt ten goede zou komen. Misschien dat de edelherten over een paar jaar zonder hekken kunnen leven maar dat is nog niet zeker. Het hangt er o.a. vanaf hoeveel schade ze de landbouw berokkenen en hoe gevaarlijk ze voor het verkeer zijn. En wanneer weet je dat? Tot die tijd, als die al gaat komen, staan er meters en meters hekwerk in het bos. En wat hebben die beesten er aan? Al met al hebben we onze twijfels bij dit project (dus als iemand ons een goede reden kan geven?!)… 
Terwijl we het er al wandelend over hadden kwamen we een gezin op de fiets tegen. Ze keken ergens naar, de vrouw maakte ons erop attent dat er een edelhert vlak achter het hek stond. Hartstikke leuk om te zien, maar… Een grote halsband om, achter een hek, absoluut niet schuw… Hoe natuurlijk is dat? We snappen het wel hoor, wetenschappelijk onderzoek en zo, maar toch. Het edelhert leek meerdere wonden aan de zij te hebben en bleef gewoon grazen terwijl er opeen paar meter afstand meerdere mensen stonden. Ook de man en vrouw vonden het een beetje tegennatuurlijk allemaal. Ze fietsten er wel vaker, en zagen ook wel vaker een edelhert, maar niet eerder zo groot als deze. Ze voedden hun kinderen zoveel mogelijk op met de natuur en deden onderling wedstrijdjes wie het eerst een vogelgeluid wist te benoemen. Zoals de vader zei: “Dat zijn er weer 2 die wat voor de natuur willen doen.” 
Maar goed, het edelhert. Het edelhert tussen hekken. Meningen/reacties zijn welkom, we zijn benieuwd wat een ander hier over denkt! 
Zie onderstaande link voor het filmpje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten