zondag 26 februari 2012

Voorjaar: De eerste zandbijtjes geparasiteerd door Stylops melittae zijn er weer!

Vandaag gingen Remco en ik naar De Stompert om te kijken of er al leven was bij de kolonie Grijze zandbijtjes (Andrena vaga). Van vorig jaar wisten we dat we al vroeg in seizoen kans konden maken om deze bijtjes te zien, omdat ze geparasiteerd zijn met het Zandbijwaaiertje (Stylops melittae).
Al snel vonden we het eerste zandbijtje en zagen ook direct het kleine uitstulpinkje op het achterlijf; een vrouwtje Stylops melittae.


Foto Grijze zandbij geparasiteerd met 2 vrouwtjes Zandbijwaaiertje (Remco Vos)

De vrouwtjes van het Zandbijwaaiertje krijgen geen vleugeltjes en pootjes, ze blijven in dit stadium. De mannetjes krijgen echter wel vleugeltjes, al zijn die heel fragiel. De vrouwtjes zorgen ervoor dat de zandbijtjes versuft raken en scheiden een bepaalde geur uit wat de mannetjes Zandbijwaaiertje aantrekt. Omdat de bij versuft is zit ie lekker stil en heeft het mannetje Zandbijwaaaiertje meer kans om een vrouwtje te vinden om mee te paren.


Foto mannetje Zandbijwaaiertje, parend (Violet Middelman)

Het duurde niet lang of we zagen een paring van de Zandbijwaaiertjes, een prachtig maar gek gezicht! Het leek wel of het zandbijtje een paar extra vleugeltjes had en het bijtje trok telkens zijn achterlijfje samen. Heel raar om te zien dat zo’n relatief groot mannetje Zandbijwaaiertje kan paren met zo’n klein en nietszeggend dingetje (wat het vrouwtje is).


Foto paring Zandbijwaaiertjes (Violet Middelman)

In de hei zagen we tevens twee padden zitten, vast op paddentrek. Eentje was er wel heel dik en zag er mosgroen uit.
Ook aan de vogels is te merken dat de lente er aan komt; de vogels fluiten vrolijk hun lied, van Koolmees tot Zanglijster en nestkastjes worden geïnspecteerd door de mezen.


Foto pad (Remco Vos)

We hebben ook twee filmpjes van de paring van de Zandbijwaaiertjes geplaatst op You Tube;

http://www.youtube.com/watch?v=dUzzAwRsLDk
http://www.youtube.com/watch?v=jvuRrxrzk2o

Meer info:
http://science.naturalis.nl/research/people/cv/eis/smit/waaiervleugeligen---strepsiptera

http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=135546.0

1 opmerking:

  1. Ik had deze bij vorig jaar ook ontmoet en wist de naam niet. Dank zij jou mooi schrijven en foto's heb ik weer wat bijgeleerd.

    BeantwoordenVerwijderen