zondag 21 juni 2009

Natuur in Noorwegen

21-06-2009 Natuur in Noorwegen

Natuur in Noorwegen, in 1 woord geweldig!
Maar omdat 1 woord ook zo karig is voor dit schitterende land, zal ik vandaag proberen er wat meer woorden voor te gebruiken. We zijn net een week thuis na twee prachtige weken in Noorwegen. We hadden een huisje gehuurd in de buurt van Andalsnes, ter hoogte van Alesund, midden in het fjordengebied. Naast de uitgestrekte fjorden waren er veel besneeuwde bergen, mooie bossen, veengebieden en enorm veel watervallen en riviertjes. Langs sommige wegen stonden de bermen vol met bloeiende lupines en fluitekruid, maar ook orchideetjes zagen we regelmatig. Op de hoger gelegen fjellen, veenachtige heidegebieden, stond veel kleine (fjell) berken en allerlei plantjes die ik niet herkende.
Zoals je in Nederland overal kraaien, kauwtjes en duiven ziet, in Noorwegen zijn ze er niet of weinig. Wel zie je overal kramsvogels en bonte kraaien. Roofvogels hebben we eigenlijk ook niet gezien, op een enkele keer na, en de gierzwaluwen hebben we ook veel moeten missen.
Bij het huisje konden we genieten van vele vogels, waaronder bijvoorbeeld het geluid van overvliegende, jodelende wulpen, bonte en grauwe vliegenvangers, huis- en boerenzwaluwen (die regelmatig vlak langs of over ons heen vlogen), veel schreeuwende meeuwen, huismussen die op de balustrade van het terras kwamen zitten en een koekoek die zeer regelmatig langs kwam.
Koekoeken horen we in Nederland wel vaak, maar zien, ho maar! Ze zijn schuw en hebben een goede schutkleur, en die combinatie maakt dat je ze dus vaker hoort dan ziet. Maar hier bij ons vakantiehuisje in Noorwegen kwam de koekoek vrijwel dagelijks langs en ging dan vaak vlakbij ons op een tak, een paaltje of een elektriciteitsdraad zitten. We konden hem telkens prachtig bewonderen! Het mooiste was nog wel dat we de koekoek hier vaker hebben gezien dan gehoord, deze koekoek was wat dat betreft een beetje verlegen...
Tijdens de vakantie hebben en we meerdere malen herten gezien, en tijdens de terugreis liepen er opeens zo'n 8 elanden voor ons op de weg! Er liep ook een kleintje bij, erg schattig. Ook hebben we 3x een vosje gezien; 1x vanuit de auto,aan het begin van de avond, liep langs de weg waar een zak met brood lag, 1x tijdens een avondwandeling bij het huisje, een stukje verderop op een zijpad en 1x vanuit de auto op een onverharde tolweg bij Eikesdalen, liep heel relaxed voor ons over de weg. Vooral die laatste keer konden we de vos goed bekijken.
Eén dag zijn we naar het vogeleiland Runde gegaan, waar we o.a. papegaaiduikers hebben gezien. Runde is het grootste vogeleiland onder de poolcirkel en er wordt rijkelijk gebroed door allerlei vogels op de stijle kliffen en op het eiland zelf. Je kon over het eiland heen lopen, wat heel mooi was maar wel vermoeiend (veel klimmen) en je zag de vele vogels meestal niet van dichtbij. We hebben wel een paar uur over het eiland gelopen, erg leuk en mooi, maar we zijn blij dat we ook een tochtje met een boot om het eilandje hebben gedaan. Met het bootje bracht een schipper ons (en nog een aantal toeristen) vlak bij de kliffen en vertelde het één en ander over de vogels die hier voorkomen. We zagen honderden papegaaiduikers, alken, zeekoeten, jan-van-genten, drieteenmeeuwen, stormvogels, grote en kleine jagers, kuifaalscholvers en zelfs een stuk of 7 zeearenden. De papegaaiduikers, puffins, waren echt te leuk om te zien. Ze hebben van die clownskoppies en vliegen en landen ziet er wat lomp uit. De alken leken een beetje op pinguïns en de zeekoeten zagen er gestroomlijnd uit en hadden een puntige snavel. De meeste kuifaalscholvers waren hun kuifje alweer kwijt maar we hebben toch heel wat mooi opstaande veertjes gezien. De rotsen waar de kuifaalscholvers, alken, zeekoeten, puffins en zeekoeten broedden waren helemaal wit van hun stront. De jan-van-genten leken wel te broeden op een vuilnisbelt, wat een rotzooi! Ze gebruiken graag restanten van visnetten om een nest mee te maken... Het zijn wel prachtige vogels om te zien, wat een enorme spanwijdte hebben ze! Opeens kwam er een aantal zeearenden aan de voet van een klif vandaan, direct was er veel paniek onder alle vogels. Het was geweldig om de grote vogels door de lucht  te zien vliegen, op zeer korte afstand van het bootje waar we in zaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten