woensdag 1 juli 2009

Gierzwaluwperikelen en meer

01-07-2009 Gierzwaluwperikelen en meer

Deze week is het behoorlijk warm, tropisch bijna. Als je er bij stil staat is het best zielig dat er jonge gierzwaluwen onder het hete dak zitten. We horen wel gepiep vanonder de dakpannen maar hebben gelukkig nog geen jong op de grond gevonden. Er is in ieder geval een duidelijk verschil tussen voor en na onze vakantie: We horen en zien momenteel veel meer gierzwaluwen dan voor de vakantie. Ook is de groep gierzwaluwen gegroeid tot een stuk of 20, allemaal luid gierend om en boven het huis.
De afgelopen dagen viel het ons op dat er veel beweging bij de nestingang was. Vrijwel constant vlogen er gierzwaluwetjes naar de nestingang, om daar (als het lukte) aan te klampen. Het duurde nooit lang voordat ze werden verjaagd door een volgende gierzwaluw. Eerst dachten we nog dat zowel pa als ma druk bezig waren met het voeren van de jongen, maar naarmate het tafereel vorderde dachten we steeds meer aan een 'indringer' die het nest wilde over nemen. De zwaluw die als eerste bij het nest aan haakte werd binnen een paar seconden weer verjaagd, dat kon geen toeval zijn.
Het gepiep in het nest duidt er in ieder geval op dat er is gebroed, laten we hopen dat de jongen ook zullen uit vliegen. Ook wat vlinders in de tuin gezien vandaag, deze keer groot- en klein koolwitje.
Aan het eind van de middag zat er een mannetjes merel boven op de schutting met zijn snavel wijd open, hij had het warm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten