vrijdag 23 oktober 2009

Gierzwaluwnestkasten pimpen

23-10-2009 Gierzwaluwnestkasten pimpen

Vandaag was het zover; we gingen de gierzwaluwnestkasten ‘pimpen’. Volgens advies zouden we de kasten een zelfde soort aanzien geven als de muur waar de kasten aan komen te hangen. Leuk gezegd, en op papier (of beter, internet) ziet het er allemaal zou makkelijk uit… Gelukkig waren er mensen die wel wilden helpen.
Samen met een aantal leden van de uilenwerkgroep IVN-Eemland kwamen we vanavond samen bij iemand met een grote schuur en veel gereedschap en andere benodigdheden. We maakten kennis met de leden en voelden ons gelijk prettig bij het clubje. Na een bakje koffie/thee gingen we aan de slag met “de cursus nestkasten pimpen”.
De gastheer maakte de werkbank vrij zodat er een grote mussenkast op kon liggen met daarnaast onze gierzwaluwkasten. De mussenkast was handgemaakt, niet kant en klaar zoals die voor de gierzwaluwen. Maar ook die waren niet goed genoeg, er moesten nog sleuven in gemaakt worden die uiteindelijk op de voegen tussen de stenen moesten gaan lijken. De mussenkast was al van ‘stenen’ voorzien, multiplex platen (of zo) die in de vorm van stenen op de kast waren gefreesd. Maar, de mussenkast had nog geen openingen voor de vogels. In het begin waren de mannen dus druk bezig met zagen en freesen, wat echt enorm veel herrie maakte in die schuur. De gastheer maakte de kasten nog even af door er met een slijptol over heen te gaan. Vol overgave ging hij tekeer. Daar gingen de mooie kasten! Maar nee hoor, hij zorgde voor wat ruwe plekken, zoals op bakstenen ook normaal is.
  
Mussenkast
De rust keerde terug en we konden aan de slag met verf. Er werd een rode kleurstof toegevoegd aan licht gele verf, we konden eindelijk een kleurtje aan de kasten gaan geven. De kasten werden rood gekleurd en met zand bestrooid. Het zand diende ook weer voor een natuurlijker geheel. En het teveel aan zand valt er gewoon weer af al de verf is gedroogd. Het was alleen een beetje lastig toen de voegen geschilderd moesten worden. De rode verf was nog nat en er lag veel zand. Er werd zand verwijderd en uiteindelijk werden de voegen van de mussenkast ‘gegoten’ in plaats van geschilderd. De voegen van de gierzwaluwkasten waren minder diep en daardoor beter te beschilderen. Ik denk dat het wel even duurt voordat de voegen van de mussenkast droog zijn, het leek wel cement!

Gierzwaluwkast voorzijde/onderkant

Bovenkant gierzwaluwkast
Een nestkast ‘beter’ maken: je zet er eerst de zaag in, takelt hem nog wat extra toe en geeft hem daarna een kleurtje. De volgende stap is het ophangen, en daarna? Daarna wachten we op het voorjaar en zien we wel of er vogels in gaan nestelen. En of dat dan misschien ook gierzwaluwen zijn. Als de kasten al bewoond gaan worden verwacht ik eerder dat er spreeuwen of mussen in gaan zitten. Het jaar daarna maken we dan misschien wel kans op gierzwaluwen. De tijd zal het leren!
Het verhaal van ‘onze’ gierzwaluwen is nog lang niet afgelopen, al moeten we nog een half jaar geduld hebben tot ze weer terugkeren uit Afrika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten