woensdag 20 mei 2009

De Gierzwaluwhype

20-05-2009 De Gierzwaluwhype

Nadat we bij het plaatselijke IVN een melding hadden gedaan van 'onze' gierzwaluwen hebben we redelijke belangstelling gekregen. We kregen een zeer enthousiaste reactie van de coördinator van de vogelwerkgroepen, zeker nadat hij het filmpje had bekeken. Er werd gelijk iemand van de gierzwaluwvereniging in De Bilt bij betrokken en de mailtjes gingen over en weer. De één wilde wel advies geven over een nestkast, de ander wilde er wel eentje maken. En ze wilden sowieso komen kijken. De twee 'hof fotografen' werden ook uitgenodigd. De man van de zwaluwwerkgroep meldde zich gisteren ook en stond dezelfde avond al in de steeg naast ons huis. Hij had ook iemand mee genomen en samen stonden ze te kijken naar de gierzwaluwen die langs vlogen. Ook zij hadden nestkasten in de aanbieding.
We zullen wel zien wat er verder nog gaat komen, maar wat een opschudding! Zolang ik weet broeden er gierzwaluwen onder het dak van m'n moeder, ik ben niet anders gewend dan gierzwaluwen rond het huis in deze tijd. En er zijn vast nog meer plaatsen in het dorp waar ze nestelen, nu hebben we de "1e gelocaliseerde gierzwaluwen", over een paar jaar hebben ze vast al meer plaatsen gevonden. Wie weet er nou dat er naar gierzwaluwen wordt gezocht, of naar een ander soort vogel of wat dan ook. Daarnaast zien mensen wel van alles om zich heen, maar weten vaak niet wat ze zien. Van het aantal mensen die weet wat hij ziet is er maar een klein percentage die dat ook invoert op bijvoorbeeld waarneming.nl. Des te meer mensen hun waarnemingen invoeren, des te beter. Zo wordt het lekker overzichtelijk waar bepaalde soorten wel of niet voorkomen en of het bv. wel of geen bedreigde soort is.
Ik dwaal af, het ging om de gierzwaluwtjes. Wat een feest dat ze bij ons onder de pannen zitten, en wat een hoop aandacht. We zullen wel zien wat voor kast of kasten er straks hangen! Voor het zover is zal het echter nog wel even duren, want gedurende de broedtijd gaan we daar natuurlijk helemaal niets doen, het zal wel het najaar worden. En natuurlijk zullen er dan huismussen in komen broeden, maar ook dat is niet erg. Het is zelfs zo dat gierzwaluwen vaak een eerder gebruikte nestruimte innemen, misschien omdat ze weten van de jaren ervoor dat het een goede nestplaats is (er zat namelijk al een vogel te broeden). Daarnaast broeden ze vaak in kolonies, dus het bieden van wat extra nestgelegenheid kan geen kwaad. En er zitten hier ook zat spreeuwen trouwens, het wordt misschien nog een heel gevecht wie er bezit van de kasten gaat nemen. De tijd zal het leren, voorlopig hebben we nog een kale muur. We zijn al blij dat er een nestruimte onder ons dak zit, dat is het belangrijkste.
Buiten zie ik nu weer 3 gierzwaluwen vliegen, een 4e kruist voorlangs. De meeste tijd zien we ze met z'n drietjes achter elkaar 'aan 'gieren', soms vliegt er een 4e bij en een enkele keer zien we 5 giertjes tegelijk. Het is prachtig om ze door de lucht te zien gaan, soms zwevend, dan weer met acrobatische toeren en hoge snelheden door de lucht. Maar, het mooiste blijft toch als ze zo vlak langs het huis scheren, en dan helemaal het moment dat de zwaluw aan het huis gaat hangen om de nestruimte binnen te gaan. Ongelovelijk om met zo'n hoge snelheid op de juiste plek tot stilstand te komen! Het lukt bij 'de onze' dan ook niet in 1 keer, er zijn echt wel een paar pogingen voor nodig, maar het blijft onvoorstelbaar knap.
Zometeen maar weer naar buiten om ze weltrusten te wensen als ze naar binnen vliegen.
Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten